«

»

Print this Post

Se on ihan vain pikkuhomma, pystyn sen tekemään itsekkin…

Miksi meidän on niin kovin vaikea ottaa apua vastaan asioiden tekemisessä. Erityisesti tehtävät, jotka voisimme ja osaisimme tehdä itse. Jos meillä vain olisi joskus aikaa tehdä ne.

Olemme perheenä rakentaneet omakotitalon vuonn 2004 ja asuneet täällä jo kohta seitsemän vuotta. Kuten jokainen “omakotirakentaja” tietää, niin listoja ja pikku koloja tuppaa aina olemaan. Kun tarpeeksi pitkää asuu talossa, niin kaikkien noiden pikku viilauksien kanssa oppii elämään. Sitten jossain vaiheessa tulee kuitenkin totuuden hetki ja pitäisi muuttaa. Tämä tietenkin tarkoittaa, että vanha koti pitäisi saada myytyä.

Aina kun mennään katsomaan uutta kotia, niin uuden kodin toivoo herättävän tunteen, että tämä on valmis ja täällä minä voin nauttia huolettomista päivistä. Silloin jokainen kolo, rako ja maaliläikkä tuntuu suuremmalta kuin yksikään mitä on ikinä nähnyt. Tästä syystä piti ottaa itseä niskasta kiinni. Piti ottaa naulapyssy kauniiseen käteen ja pistää viimeiset listat paikalleen.

Kuinkas kävikään… Listojen valinta kaupassa kesti tunteja, mittaaminen toisia tunteja ja sitten vielä sahaaminen ja paikalleen laittaminen. Työkalut hukassa ja vääränlaiset naulat. Liian lyhyt vatupassi jne. useita viikonloppuja ja kymmeniä työtunteja myöhemmin oli ensimmäinen listan palanen nauluttu vinoon. Tässä vaiheessa kuulin jo vaimoni sanat, joita oli toistettu useamman kerran vuosien kuluessa: “Palkataan, joku ammattilainen tekemään tämä. Hänellä menee siihen vain muutama päivä ja sitten homma on kunnossa”. Itsepäisesti olin sitä mieltä, että minä säästän ja minä osaan itsekkin tämän tehdä. Molemmissa asioissa varmaan totta. Jos minulla olisi aikaa niin osaisin tehdä. Jos minulla olisi tarvittavat työkalut niin pystyisin tekemään. Unohdin, että itselläni oli kuitenkin aina tuhat muuta asia joissa olen vielä parempi. Siksi asia aina vain jäi. Vaikka vastineeni vaimolle oli: “minä teen tämän itse, ei tämä niin vaikeaa ole. Heti, kun annat minulle aikaa niin hoidan homman kuntoon”. Vastineeseeni oli piilotettu oma alibini. Kiire, eli ajanpuute, jonka vaimo voisi korjata antamalla minulle rauhallista ajattellu aikaa asioiden tekemiseen. Tiesin, että saisin ajan jos sitä oikeasti haluaisin, mutta koin aina muut asiat tärkeämmäksi, joten en sitä ottanut tai vaatinut, mutta se toimi hyvänä alibina. No, lopulta oli sitten pakko soittaa tutulle rakennusmiehelle, joka on hoitanut meillä muutkin vastaavat hommat todella nopeasti ja laadukkaasti kuntoon. Tässä kotoa työskennellessäni katselen kuinka listojen alle katoaa “kolonen” toisensa jälkeen ja talo muuttuu hetki hetkeltä valmiimmaksi. Itse voin samalla keskittyä asioihin, joita osaan tehdä hyvin ja jotka oikeasti tuottavat tulosta yritykselleni.

Asia tuli talossani nyt korjattua, mutta tilanne jäi kuitenkin mietityttämään niin paljon, että oli pakko kirjoittaa siitä muutama rivi. Miksi meidän on niin vaikea ostaa palvelua tilanteessa, jossa voisimme itse tehdä asian? Tämä tulee vastaan prosessien ja toimintatapojen dokumentoinnissa. Tottakai jokainen sen osaa tehdä, jos vain on luku- ja kirjoitustaitoinen. Mutta sille ei ole koskaan aikaa kun on aina jotain parempaa ja tärkeämpää tekemistä. Kuten asioita joita osaa todella hyviin. Jos olen IT-päällikkö niin haluan mittiä strategiaa ja tutkia mistä johtuu notkahdus palvelupyyntöjen määrässä tai mikä on “pilven” vaikutus yrityksen tuleviin tietoteknisiin valintoihin. Lista on lähes loputun. Miksi en siis maksaisi jollekkin, joka dokumentoi meidän toimintapamme? Etsii niistä pahimmat puutteet ja antaaa korjaavat toimenpiteet. Pelkäämmekö antaa kuvan, että emme osaa hoitaa työtämme? Voisi kuitenkin olettaa, että jokaisen päällikkön tehtävä on tuottaa mahdollisimman hyvää jälkeä mahdollisimman tehokkaasti. Jos tämä tarkoittaa, että välillä pitää ostaa palvelua ulkopuolella, niin sitten täytyy vain tehdä niin.

Mikä on SE asia sinun yrityksessäsi, minkä tiedät olevan tärkeää, mutta et ole vain “ehtinyt” sitä tehdä? Onko asioita, joita et kehtaa tilata talon ulkopuolelta? Mikä on se asia minkä tekisit heti ensimmäiseksi kun tämä kiire vain vähän helpottaisi? Lopputulos kuitenkin helpottaisi omaa elämääsi paljon. Miksi et siis helpottaisi tuskaasi ja maksaisi jollekin, että hän hoitaa asian kuntoon.

Vuosia meni tilausta pantatessa, mutta toteutukseen meni ammattilaiselta päivä! Ei enää itkua kun ei tule valmista. Kiire on, mutta sitä varten on olemassa palvelun tarjoajat.

NIM. Iloinen listoitetun talon omistaja

Permanent link to this article: http://www.praas.org/2011/03/30/se-on-ihan-vain-pikkuhomma-pystyn-sen-tekemaan-itsekkin/

Leave a Reply