«

»

Print this Post

“KICKIN IT OLD SKOOL”… It-projektit!

Otsikko tarkoittaa sitä, että projekti johtaminen ja projektinhallinta työkalut ovat kehittyneet hurjaa vauhtia viimeisinä vuosina. Näitä työkaluja, metodeja tai prosesseja ei kuitenkaan osata käyttää tai niihin ei yksinkertaisesti ole resursseja. Aina on niin kiire saada projekti valmiiksi ettei voidan testata tai on niin pieni budjetti, että “roll back” ei ole ongelmien sattuessa ole enää mahdollinen.

Tämä tulee erityisesti eteen testauksessa, määrittelyssä ja niiden dokumentoinnissa. Ilman hallittua testaus prosessia asioita saatettiin valmiiksi nopeammin, mutta suuremmalla määrällä virheitä. Usein kuitenkin uudet palvelut ja järjestlemät toimivat, -ainakin jollain tavoin. Tuotanto oli todellinen testiympäristö. Ei edes yritetty testata kaikkia käyttötapauksia vaan katsottiin pikemminkin se, että pysyykö palvelut pystyssä. Jos pysyy niin sitten vain tuotantoon.

Ajatusleikkinä voisi miettiä, että yritys, jolla on vaikka keskimäärin 10 IT-projektia käynnissä vuosittain minimoisi näiden testauksen. En nyt tarkoita sitä, etteikö varmistettaisi perustoimivuus ennen käyttöä, mutta unohdetaan laajamittainen käyttäjätestaus ja tehdäänkin vain perus tietoturva auditoinnit ja kuormitus testit. Mikä vaikutus sillä olisi IT-budjetteihin ja tuotannon laatuun. Tässä toki vaikuttaa millaisia palveluita ollaan ottamassa käyttöön ja mikä on firman profiili.

Vielä vuosia takaperin muistan, että oli normaalia siirtää tuotantoon palveluita jotka oli vain “saatu toimimaan”. Kyllähän niissä virheitä sitten ilmeistyi, mutta ilmeisesti onnekkaasti saimme aina kaikki korjattua lennossa ja ilman suurempia vahinkoja. Nykyään tuntuu taas, että mitään ei voi siirtää tuotantoon ennen kuin viimeinenkin riski on testattu ja eliminoitu pois. Tässä ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta mikä sen panostus vs. hyöty on? Olisiko mahdollista vielä nykypäivänä tehdä IT-projekteja vanhan koulukunnan mallin mukaan? Eli laitetaan palvelu toimimaan niin, että pysyy pystyssä ja sitten aktiivisesti seurataan palvelun käyttöä.

Nyt kun erilaiset Google Apps marketit ja vastaavat yleistyvät, niin on kiva huomata kuinka sovellukset syntyvät juuri tähän tyyliin. Epäonnistutaan nopeasti ja halvalla. Uusia versioita tulee ensimmäisten viikkojen aikana nopeaan tahtia. Sovelluksia ei ole testattu lainkaan, se on vain saatu toimimaan…

 

 

Permanent link to this article: http://www.praas.org/2011/05/31/kickin-it-old-skool-it-projektit/

Leave a Reply